Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a fost creată pentru sistematizarea procedurii plângerilor în materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea Curții este să vegheze la respectarea de către statele semnatare a prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a Protocoalelor suplimentare.
Convenţia europeană a drepturilor omului este un tratat internaţional în virtutea căruia statele membre ale Consiliului Europei garantează drepturile fundamentale civile şi politice atât cetăţenilor, cât şi tuturor persoanelor aflate sub jurisdicţia acestor state. Convenţia a fost semnată la data de 4 noiembrie 1950 la Roma şi a intrat în vigoare în anul 1953.
Activitatea Curţii constă în supravegherea respectării drepturilor omului pentru 800 de milioane de cetăţeni din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei care au ratificat Convenţia.
Convenţia garantează, între altele :
- dreptul la viaţă,
- dreptul la un proces echitabil,
- dreptul la respectarea vieţii private şi de familie,
- libertatea de expresie,
- libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie,
- dreptul la respectarea bunurilor.
Convenţia interzice :
- tortura şi pedepsele sau tratamentele inumane ori degradante,
- sclavia şi munca forţată,
- pedeapsa cu moartea,
- detenţia arbitrară,
- discriminările în exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de către Convenţie.
În cazul în care vă sunt încălcate drepturile fundamentale apărate de Convenție, Cabinetul de Avocat Sorin George Pașalică, beneficiind de o experiență dovedită de numeroasele cauze aflate pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului, vă poate reprezenta interesele cu profesionalism și implicare reală.